TIMBALAND

Timothy Mosley. Nem sok mindenkinek ismerős ez a név. De ha annyit mondok: TIMBALAND, mindenki rögtön felkapja a fejét e név hallatán. Nem hiába: Neki köszönhetjük az elmúlt évek legnagyobb slágereit.

A PÁRTFOGOLTAK: NELLY & JUSTIN

2006-ban a pártfogoltjaival közös számai jutottak a csúcsra. Nelly Furtado és Justin Timberlake azóta a legnagyobbak között vannak. Maneater, Promiscuous, All good things, Say It Right - Nelly Furtado ezeknek a számoknak köszönheti hihetetlen népszerűségét. Az ex-N*SYNC tag, Justin Timberlake 2006-os visszatérése is parádésra sikeredett. Sexyback, My love, What goes around..., Lovestoned - JT-t ezek repítették magasra.

Két ember, akiket Timbaland juttatott a csúcsra: Nelly Furtado és Justin Timberlake

2007-ben kiadta saját szólólemezét, Shock Value címmel.

A Shock Value reklámplakátja

SHOCK VALUE - EZ TÉNYLEG SOKKOLÓ!

Az első kislemez, a Give it to me hihetetlenül sikeres lett mindenütt, egyszerre vezette az amerikai és az angol slágerlistát - amire csak nagyon ritkán van példa. A The way I are ott folytatta, ahol a Give it to me befejezte. Ebben a számban vonultatta fel Timbo a legfrissebb üdvöskét: Keri Hilsont. Ezt a számot CSAK a YouTube-on több mint 50 millióan nézték meg. A következő kislemez az Apologize lett, ami az amerikai rockbanda, a OneRepublic egyik számának átdolgozása. Szinte alig volt olyan ország, ahol nem szerezte meg magának az első helyet. A YouTube-on pedig - bármennyire hihetetlen - több mint 100 (!) millió alkalommal nézték meg. Timbaland itt egy kicsit leállt. A negyedik kimásolt dal a Scream lett, pedig Timbo hivatalos oldalán lévő szavazás a FallOutBoy-jal közös felvételt hirdette ki győztesnek. A Keri Hilsonnal és Nicole Scherzingerrel közös dalt Timbaland egyáltalán nem promózta, ennek köszönhető, hogy nem folytatta a Billboard listán a tündöklést (csak a 122. helyig jutott). Ám más kisebb országoknak nincs szüksége annyira az agyonreklámozásra. A Scream így is bekerült a TOP10-be a legtöbb országban.

Ez tehát a virginiai szuperproducer karrierjének csúcsa. De mi volt Timbo-val mindezek előtt?

A KEZDETEK

Kezdjük a legelején. Timothy Z. Mosley 1971. március 10-én született Norfolk-ban, Virginia államban. Már gyerekkorában felismerte zenei tehetségét. Szinte együtt nőtt fel Missy Elliott-tal, akit manapság csak a "női Timbaland"-nek szokás becézni. Egyik gyerekkori barátja, Ginuwine 1996-ban kiadott egy lemezt, aminek produceri feladatait az akkor még 25 éves Timbo látta el. A "Ginuwine: Tha Bachelor" nemzetközi siker lett. Bár Timbalandnek még nem adott hírnevet, a feket hip-hopguru így is elérte a célját. 1997-ben duót alakított Magoo-val, egy gyerekkori barátjával.

Timbaland és Magoo

Első lemezük, a Welcome to our world platinalemez lett. 1998-ban kiadta első saját lemezét, amely a Billboard 200 41. helyét szerezte meg. A korong aranylemez lett. Missy és Timbo segített a 7 évvel ezelőtt, repülőgépszerencsétlenségben elhunyt Aaliyah második stúdiólemezének munkálataiban. A "One in a million" 2 millió példányban kelt el világszerte, ami szép eredménynek tudható be.

AZ ÚJ ÉVEZREDBEN

Az új évezred beköszöntével Timbaland olyan előadóművészeknek nyújtott segítséget, mint pl. Jay-Z, Ludacris vagy Petey Pablo. A harmadik Aaliyah-lemez kislemezeit is ő készítette. Az R'n'B királynője hatalmas sikert könyvelhetett el a nevével fémjelzett albummal. 2000 novemberében megjelent Timbaland & Magoo második albuma, amely az Indecent Proposal címet kapta. A lemez folytatta az előzőnek a sikereit, de nem múlta fölül. Aaliyah 2001-es halála rendkívül megviselte Timbalandet. Az amerikai MTV TRL című élő délutáni műsorába telefonált be Timbo, és ezeket a szavakat mondta:

"Olyan mintha a testvérem lett volna. És most elvesztettem a testvéremet. Mintha elvesztettem volna az egyik felemet. Nagyon nehéz most beszélnem a rajongókhoz. A zene mögött is egy nagyszerű ember volt. A legnagyszerűbb, akivel valaha találkoztam".

A gyász után Timbaland ismét stúdióba vonult, hogy felvegye legújabb pártfogoltjának, Bubba Sparxxx-nak a bemutatkozó lemezét, a Dark Days, Bright Nights-t. A korong a Billboard 200-as lista 3. helyéig jutott, így Timbaland ismét egy sztárt faragott.

2003 és 2005 között olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint pl. Tweet, Lil' Kim, LL Cool J, X-Zibit, Fatman Scoop, Brandy, Lloyd Banks, The Game vagy Jennifer Lopez. Időközben megjelent Missy Elliottnak két lemeze is (Under Construction, This is not a test!), melyeket Timbaland producerált. Timbo nevéhez fűződik Justin Timberlake Cry me a river-je, ami hatalmas siker lett az egész világon (Timbaland a klipben is feltűnik). 2003 novemberében megjelent Magoo-val közösen a harmadik lemez, amelyet a Missy-féle Under Construction folytatásának szánták (a címe Under Construction Part 2 lett). A lemez sajnos nagy csalódást okozott, pedig nem sikerült olyan rosszra. A két kimásolt dal, a Cop that shit és az Indian Flute közül csak az előbbi jutott be a Billboard Hot 100-ba, az is csak a 95. helyre. Angliában a Cop that shit viszont a 22. helyig kúszott fel a listán.

Timbo a Cop That Shit klipjében

2006-ban, egy kis szünet után Timbaland magalapította saját lemezkiadóját, a Mosley Music Group-ot. A szuperproducer úgy döntött, egy darabig csak két ember karrierjére fog koncentrálni: Nelly Furtado-éra és Justin Timberlake-ére. És milyen jól tette...

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő